Kepentingan Perancangan

Perancangan sangat perlu dalam usaha kita meneruskan kehidupan ini.. Tanpa perancangan, sesuatu perkara tidak akan dapat dicapai dengan sempurna..

Banyak peristiwa di zaman Rasulullah yang berjaya disebabkan perancangan yang teliti.  Antaranya:

 • Peristiwa Hijrah
 • Perjanjian Hudaibiyah
 • Peperangan Khandak, dll

Dapat kita lihat disini, sama ada kerja yang di buat menjurus ke arah kebaikan atau kejahatan, semuanya memerlukan perancangan yang teliti demi menghasilkan kejayaan. Masalah yang dihadapi oleh umat islam sekarang ialah lemahnya dalam merancang. Cita-cita tinggi menggunung, tetapi gagal dalam merancang.

Seperti yang kita ketahui, Allah telah meletakkan sistem di dunia ini. Dan sistem2 ini tidak akan terjadi dengan sendiri tanpa sentuhan dari kita. Sebagai contoh, Api tidak akan terhasil tanpa tindak balas daripada gas or bahan kimia. Memang di tangan Allah “kun fayakun”.Tetapi, kita sebagai hambanya memerlukan sistem yang sistematik untuk berjaya. Sekiranya kita ingin menghasilan api tersebut, kita perlu merancang. Sbg contoh, apakah bahan2 yang ada untuk menghasilkan api? sekiranya tiada pencucuh or mancis, adakah jalan lain untuk menghasilkan api? sbg contoh: batu. Kerana, isi alam ini penuh dengan sistem.

Sebelum merancang, kita perlu letakkan objektif/GOAL yang hendak dicapai. Dan perancangan yang dilaksanakan mestilah diselaraskan dengan objektif tersebut.

Disini, ana ingin mengaplikasikan Software Engineering dalam contact PERANCANGAN. Dalam menghasilakn software, berpandukan waterfall model, ade 5 step yang perlu kita lakukan dalam mengahasikan software yang memenuhi syarat. 5 step tersebut ialah:

 1. Planning
 2. Analysis
 3. Development
 4. Implementation
 5. Maintenance

So, start from plan apa yang perlu kita ingin capai/lakukan.. and then,  buat pilihan mana yang kita perlu lakukan. Contoh, dalam tahun ni ana plan mahu sambung PhD, beli kereta..mendapat kerja yang tetap..Bina masjid (sbg COntoh ye). So, dari senarai tersebut, pilih mana keperluan. Apabila dah pilih, plan ape yang perlu dilakukan. Contoh: persediaan rohani, fizikal, mental & kewangan (secara random). So, bila dah senaraikan, silalah menganalysis adakah itu perlu? mcm mana nk improve? ways to achieve the goal? dll.. And we go for that one by one before kita nk developed. Means kita thinks, jalan untuk dilakukan hasil daripasa analisa tersebut.. Kita developed dalam diri kita mana yang perlu diimprovekan dan  mana yang perlu dikikis dalam diri. Finally, we are ready for achieve that goal. implement apa yang telah kita usahakan.. Amalkan dalam hidup seharian.. Gunakan segala bekalan yang dipeperolehi. Implement dalam erti kata lain lakukan secara praktikal.deliver kepada sesiapa yang memerlukan. After success, kekalkan ia. Sekiranya ada sedikit kelompangan, sedikit keretakan, sedikit error, fail, or failure, bersedialah untuk membaikinya. Bersedialah untuk memastikan agar system yang telah kita bina tidak bermasalah. Itulah kepentingan maintenance dalam segala usaha, tenaga, masa & wang yang telah kita korbankan.

sekadar coretan dari hati..=)

This entry was posted in sembang-sembang. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kepentingan Perancangan

 1. akhwan says:

  mohon copy…syukran

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s